Category:
Author: Julie
Date: 10 november, 2021

Hoe goedkope bouwgrond vinden, binnen je budget?

Je bent helemaal klaar voor die volgende stap in je leven, je eigen huis. Je wil gaan bouwen en daar heb je uiteraard een bouwgrond voor nodig. Maar hoe vind je de juiste bouwgrond? Wij hebben alles op een rijtje gezet voor jou, zo vind je een bouwgrond die bij jou past!
Budget bouwen of budget verbouwen dankzij - Bouwen binnen Budget - Julie Haubourdin

DE JUISTE AANKOOPPRIJS

Stel op voorhand je budget op. Nadat je een bouwgrond hebt gekocht wil je hier ook nog op bouwen natuurlijk. Zorg dus dat je goed weet hoeveel je wilt uitgeven aan een bouwgrond zodat je nog voldoende budget over hebt om er jouw droomwoning op te bouwen.


Staat je budget op punt? Super! Nu kan je starten met de zoektocht naar je toekomstig stuk grond.


De prijzen van bouwgronden vergelijk je best met gelijkaardige bouwgronden in de omgeving. Er zijn bij deze vergelijking een aantal prijsbepalende elementen waar je rekening mee moet houden. Zoals de ligging; Is het rustig gelegen of aan een drukke baan? Hoever ligt de bouwgrond van het centrum? Welke faciliteiten liggen er in de buurt? Denk aan scholen, winkels, openbaar vervoer,… . Hiernaast is het ook slim om na te gaan wat er in de omgeving nog gebouwd zal worden in de nabije toekomst. De oriëntatie van de tuin speelt ook een rol bij de prijs, is deze noordelijk of zuidelijk gericht? Tot slot is ook het soort woning dat je mag plaatsen een
belangrijke factor. Wil jij een (half)open of een gesloten woning?


Wanneer je zoektocht is voltooid en je een aantal gelijkaardige bouwgronden gevonden hebt, kan je best de vierkante meter prijs vergelijken.


De online verkoop van vastgoed zit ook in de lift. Iedereen kan dan binnen een bepaalde termijn online biedingen doen. Een grote valkuil hierbij is dat er vaak overboden wordt waardoor de verkoopprijs te hoog wordt. Durf in deze situatie eerlijk te zijn tegen jezelf. Als de vraagprijs van de bouwgrond boven je budget komt door al deze biedingen, dan heeft het geen nut deze aan te kopen om achteraf te moeten inboeten op budget voor je droomwoning.

Conclusie:

Stel op voorhand je budget op en vergelijk doordacht, een bouwgrond kopen doe je niet elke dag dus doe zeker je huiswerk.

LIGGING EN OMGEVING

Bezoek de bouwgrond die je op het oog hebt meerdere keren en doe dit op verschillende momenten. Ga eens kijken tijdens het spitsuur, op een zonnige weekenddag,… . Zo krijg je feeling met de ligging en de omgeving.

Lijst op wat je zelf belangrijk vindt, maar wees realistich. Afhankelijk van je budget, zal je uiteraard keuzes moeten maken. Hier vindt je een aantal voorbeelden:

 • Oriëntatie van de tuin;
 • Afstand van het openbaar vervoer;
 • Afstand van scholen;
 • Dicht bij het centrum of eerder afgelegen;
 • Minimum grootte van de tuin;
 • Bebouwbare oppervlakte;
 • Parkeergelegenheid;
 • Uitzicht (bijv.: wil je uitkijken op een bos of is een stadstuintje voldoende)
 • Afstand snelwegen;
 • Afstand winkels;
 • ...

Voor een aantal zaken kan je ook gebruik maken van de mobiscore, die vind je op https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be/.


Het is ook aangeraden om na te gaan of de bouwgrond niet in overstromingsgevoelig gebied ligt, dat kan je nagaan via https://www.vmm.be/data/watertoets-overstromingskaarten-signaalgebieden.
Gevolgen hiervan zijn niet enkel het risico op wateroverlast, maar ook een hogere premie voor je woningverzekering.

Conclusie:

- Ga na wat voor jou belangrijk is, wijk hier zo weinig mogelijk van af, maar wees ook realistisch. Maak een lijstje!
- Controleer of de bouwgrond in overstromingsgevoelig gebied ligt. Wateroverlast is slecht voor je budget.

DE GROND

Goedkoop huis bouwen met goede grondkwaliteit en controleren met bodemattest - Bouwen Binnen Budget - Julie Haubourdin

Voor jou ziet elke bouwgrond er misschien hetzelfde uit, maar onder het grondoppervlak bevinden zich verschillende lagen. Deze verschillende lagen bestaan uit verschillende materialen die ook een andere kwaliteit hebben.
Voorbeelden hiervan zijn zand, leem en klei.


Waarom is het van belang om te weten waaruit de bouwgrond bestaat? De samenstelling van de grond bepaalt welke fundering er moet geplaatst worden. Een kwalitatief slechte grond zal de kosten van de fundering fors omhoog trekken.
Daarom is het ook aangeraden om een grondonderzoek of sondering te laten uitvoeren alvorens je een bouwgrond koopt.


De verkoper is daarnaast ook verplicht om je een bodemattest te bezorgen, enkel zo ben je zeker dat de grond niet vervuild is.


Niet alleen de kwaliteit van de grond is belangrijk maar ook de hellingsgraad. Kies voor een vlakke bouwgrond. Bij een hellende bouwgrond zal je allicht grond moeten uitgraven of ophogen en dit kost je een hoop geld uit jouw budget.

Conclusie:

- Zorg dat je weet wat er zich onder het grondoppervlak bevindt om te voorkomen dat de fundering je grootste uitgave wordt.
- Ga voor een vlakke bouwgrond om geld te besparen.

AANKOOPKOSTEN

Met welke extra kosten moet rekening houden wanneer ik een bouwgrond aankoop? De belangrijkste zijn de registratierechten of verkooprecht. Deze zijn afhankelijk van de woonplaats. Hieronder vind je een tabel met de toegepaste percentages.

20212022
Vlaams gewest10%12%
Waals gewest12,5%12,5%
Brussels Hoofdstedelijk gewest12,5%12,5%

Ben je klaar om de compromis te tekenen? Denk er dan aan dat in de meeste gevallen de verkoper je om een voorschot van 10% zal vragen. Indien je een woning op plan zou kopen, dan is het voorschot maximum 5%.


Deze wordt gestort op een derdenrekening waar zowel koper als verkoper geen toegang tot hebben. Indien één van de partijen zou beslissen om de overeenkomst te verbreken, zal het geld aangewend worden voor een eventuele schadevergoeding. Stort dit voorschot in geen geval rechtstreeks op de rekening van de verkoper.


Bij het verlijden van de akte, wordt het voorschot aangewend voor het betalen van de totale som.


Als laatste zijn er ook nog de notariskosten, hij/zij werkt uiteraard niet gratis. De notariskosten bestaan uit erelonen en administratiekosten. Het ereloon van de notaris is gemiddeld 1% van het aankoopbedrag. Hou er rekening mee dat er ook extra notariskosten verbonden zijn aan een hypothecaire lening. Deze bedragen zijn vastgelegd door de overheid en zijn dus bij elke notaris hetzelfde. De administratieve kosten vergoeden het opzoekingswerk van de notaris en zijn medewerkers. Wil je graag een juiste berekening maken van de totale aankoopkosten? Dan kan je
gebruik maken van de verschillende rekenmodules op: https://www.notaris.be/rekenmodules

Conclusie:

Maak gebruik van de link om al je kosten te berekenen en neem deze mee in je totale budgetberekening.

EXTRA TIPS

Goedkoop bouwen op nieuwe bouwgrond met nutsvoorzieningen verkaveling - Bouwen binnen Budget - Julie Haubourdin
 1. Ben je nog niet zeker of je een lening zal krijgen, maar heb je de bouwgrond van je dromen gevonden? Laat dan een opschortende voorwaarde opnemen in de compromis die zegt dat de verkoop niet zal doorgaan indien je toch geen lening zou krijgen. Zo ben je geen schadevergoeding verschuldigd als de aankoop niet kan doorgaan en krijg je je voorschot volledig terug.
  Je kan ook een opschortende voorwaarde laten opnemen in de compromis in verband met het grondonderzoek. Als blijkt uit het grondonderzoek dat een dure fundering noodzakelijk is; kan je de verkoop annuleren zonder schadevergoeding. Je kan ook aan de verkoper vragen om een grondonderzoek te laten uitvoeren alvorens de compromis getekend wordt. Afhankelijk van je situatie kunnen ook andere opschortende voorwaarden van toepassing zijn. Bespreek op voorhand met je notaris welke mogelijkheden er zijn.
 2. Beter een goede buur dan een verre vriend! Goede buren zijn onbetaalbaar. Maak al eens kennis met de buurtbewoners alvorens je een bod doet. Vraag hen of er soms activiteiten worden georganiseerd in of door de buurt. Misschien houden ze wel een jaarlijks buurtfeest? Dit geeft je beter beeld over het leven in de buurt.
 3. Als de bouwgrond waar je interesse in hebt vol bomen staat, is het aangeraden om na te gaan of deze zonder kosten verwijderd kunnen worden. Dit kan je navragen bij de gemeente.
 4. Helaas, je mag niet zo maar bouwen wat je wil of hoe groot je wil. Je zal rekening moeten houden met de voorschriften van de verkaveling. Vraag deze voorschriften zeker op, zo kom je niet voor verassingen te staan bij het uittekenen van de plannen. Het zou spijtig zijn moest je na het kopen van een bouwgrond ontdekken dat je droomgevel niet toegelaten is volgens de voorwaarden.
 5. Ga na of de aansluitingen voor water, elektriciteit, aardgas en de riolering aanwezig zijn. Het kan voorkomen dat aardgas bijvoorbeeld niet aanwezig is in de straat, dat wil dan ook zeggen dat het geen optie is om hiermee te verwarmen. Woon je wat meer achterin of afgelegen en moet je de aansluiting doortrekken van de straat tot aan de nieuwe woning? Dat kan een grote kost worden, gezien de vele meters leiding die gelegd moeten worden.
  Let op vanaf 2023 zal een aansluiting op aardgas niet meer mogelijk zijn voor nieuwe woningen.
 6. Last but not least, ga na of er geen juridische beperkingen verbonden zijn aan de bouwgrond. Het kan dan gaan over erfdienstbaarheid, het recht om gebruik te maken van een doorgang op het perceel. Ga zeker ook na of er geen voorkooprecht rust op de bouwgrond. Het kan ook zijn dat er een termijn vasthangt aan het bouwen van de woning. Koop je een bouwgrond met als doel om te investeren en niet meteen aan de slag te gaan, ga dan op zoek naar een bouwgrond zonder bouwverplichting.

EEN BUDGETVRIENDELIJKE BOUWGROND?

Bouwgrond vergelijken om je perfecte bouwgrond binnen budget te vinden op ligging van jouw keuze en grootte plus kwaliteit - Bouwen binnen Budget - Julie Haubourdin

De aankoopprijs van je bouwgrond mag dan wel binnen budget vallen, als je geen rekening houdt met bepaalde factoren, kan het wel eens gebeuren dat je totaalbudget niet voldoet.

- Bouwen binnen Budget
 1. Zorg ervoor dat de bouwgrond zo vlak mogelijk is en voorkom een hellend perceel. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je grond moet uitgraven of ophogen, want dit kost een hoop geld.
 2. Laat voor aankoop een grondonderzoek uitvoeren of vraag de verkoper of dit eerder gedaan werd. Zo ben je zeker van een stevige ondergrond en hoef je geen peperdure fundering te zetten.
 3. Een bouwgrond aan de straatkant, zorgt ervoor dat de nutsvoorzieningen geen lange weg moeten afleggen tot aan je woning. Elke meter die je kan uitsparen, scheelt in budget. Het plaatsen van een lange oprit tot de woning zal immers ook duurder zijn dan een korte oprit.
 4. Hoe minder er op de bouwgrond aanwezig is, hoe minder werk het is om deze klaar te maken om te starten met de bouw. Denk maar aan bomen, puin, extra grond, … al deze zaken kosten geld om te laten verwijderen.
 5. Het is logisch dat een bouwgrond voor een open bebouwing duurder zal zijn dan voor een halfopen of een gesloten bebouwing. Denk hierbij echter ook aan de bouwkost zelf, welke nog eens goedkoper zal zijn gezien je minder af te werken gevels hebt.

KORT SAMENGEVAT

 • Bepaal op voorhand je budget voor de aankoop van bouwgrond. Meer geld uitgeven aan je bouwgrond betekent dat je minder geld hebt voor het bouwen van je nieuwe woning.
 • Vergelijk gelijkaardige bouwgronden in de omgeving en hou rekening met de prijsbepalende elementen.
 • Durf een bod uit te brengen dat tussen 5 en 10% lager ligt dan de vraagprijs. Wordt dit aanvaard dan betekent dat extra budget voor de afwerking van je woning.
 • Lijst jouw belangrijkste criteria op met betrekking tot de ligging.
 • Bezoek een bouwgrond meerdere keren, op verschillende tijdstippen.
 • Controleer via https://www.vmm.be/data/watertoets-overstromingskaartensignaalgebieden of de bouwgrond al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt.
 • Weet wat er zich onder de grond bevindt. Laat een grondonderzoek of sondering uitvoeren en ga voor een bouwgrond met kwalitatieve grond. Zo bespaar je op de fundering.
 • Vermijd een hellende bouwgrond.
 • Houd rekening met extra aankoopkosten. Denk hier aan bij het opstellen van je budget. Zorg dat je deze kosten mee opneemt in je budgetberekening.
 • Ga na of je opschortende voorwaarden wil opnemen in jouw compromis.
 • Leer de buurt kennen, praat alvast eens met de buurtbewoners.
 • Staan er bomen op de bouwgrond? Controleer bij de gemeente of deze gratis verwijderd kunnen worden.
 • Vraag de bouwvoorschriften op voor dat je een bouwgrond koopt.
 • Ga na welke nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Lange leidingen leggen kan je bouw veel geld kosten.
 • Ga na of er geen juridische beperking verbonden zijn aan de bouwgrond.

Weet je niet waar te beginnen?

Zit je met vragen of heb je nood aan richting op maat van jouw specifieke project?
crossmenu
Julie Haubourdin

Julie Haubourdin

Bouwen Binnen Budget

I will be back soon

Julie Haubourdin

Zit je nog met vragen? Vraag je je af hoe iemand extra inschakelen je toch kosten zal besparen? Nood aan een klankbord? Neem contact op met ons op een van onderstaande kanalen.

chat